Jojo

31.07.2008 18:23

Jojo je hračka s dvojitým kotoučem pohybujícím se po tenkém provázku obratným potrháváním pravidelně nahoru a dolů nebo chete-li hračka tvořená dvěma stejně velkými a stejně těžkými disky vyrobenými ze dřeva, plastu nebo kovu a spojenými osou, okolo níž je omotán provázek. Na volném konci provázku je smyčka, jež se obvykle navléká na prostředníček. Známe ho všichni ne?

Jojo × Yoyo
Hráč pustí jojo, přivázané k prostředníku, volně z ruky. Provázek se začne odvíjet a jojo při pádu začíná rychle rotovat kolem své osy. Gyroskopický ( gyroskop je druh setrvačníku) efekt jojo stabilizuje a jakmile se provázek celý odvine, začne se setrvačností hned navíjet zpět. Pokud hráč v pravou chvíli jemně pohne rukou nahoru a dolů, pohyb hračky se neustále opakuje. Rychlost odvíjení a navíjení lze regulovat. Hračku lze pak vypouštět i jiným směrem, např. vodorovně přímo před sebe.

Yoyo pak označuje zdánlivě stejnou hračku - provázek (tzv. string) však není napevno připevněn k ose spojující disky, takže po vypuštění z ruky zůstane yoyo rotovat na konci stringu (tzv. sleep)

Historie
Nejstarší doložitelné zmínky pochází z Řecka - na kresbě na nádobě z období kolem roku 500 let př.n.l. je zobrazen mladík hrající si s jojem.Arecheologicky jsou doložené samotné disky. Kresby z té doby lze údajně nalézt i v Egyptě. Další zmínka je až z 16. století - domorodci na Filipínách rý zabíjeli z korun stromů kořist na zemi spouštěním kamenů na laně a pokud se netrefili, kámen se jim vrátil zpátky. Tento popis sice jojo připomíná, nicméně není doložené, že šlo skutečně o tento princip. Prokazatelné zobrazení joja je na krabičcce z Indie z roku 1765 pak se velmi rychle dostalo do Evropy mezi aristokracii, jak dokazují obrazy z roku 1780. Na předrevolučním obraze z roku 1789 je s jojem v ruce zobrazen čtyřletý Ludvík XVII., a před bitvou u Waterloo i hraním s jojem krátili čas už i obyčejní francouzští vojáci. Další vlna zájmu o tuto hračku přišla ve 20. století z USA kde dostalo název yo-yo (což má filipínsky znamenat "pojď-pojď").


Dáma s jojem z francouzského módního žurnálu z roku 1791
Dáma s jojem z francouzského módního žurnálu z roku 1791

Zdroje: https://slovnik-cizich-slov.abz.cz
https://cs.wikipedia.org
https://www.slovnik-cizich-slov.cz/

—————

Zpět